Info voor (toekomstige) klasgidsen

 

lodewijk kinderen gids boom 1

Word klasgids en ontdek samen met kinderen de natuur.

 

Op zoek naar een nieuwe hobby onder schooltijd? We hebben jou nodig!
Word klasgids voor onze boeiende natuuractiviteiten en help kinderen de natuur te ontdekken.

 

Natuurkennis is niet noodzakelijk, wel goesting om veel bij te leren.

 

Geen ervaring nodig, alleen zin om bij te leren en een enthousiasme om de kinderen in verbinding te brengen met de natuur. Of je nu graag met je handen werkt aan knutselprojecten of liever kinderen de wonderen van de natuur laat ontdekken. Er is een plek voor jou in ons vrijwilligersteam!

Je krijgt alle nodige vorming en ondersteuning om klassen te begeleiden en mag zelf bepalen hoe vaak en waar je wilt gidsen en welke natuurthema's je het meest interesseren. Bovendien wachten er leuke extraatjes op je, zoals teamuitjes, gezellige etentjes en inspraakmomenten.

Kom bij ons vrijwilligersteam en maak nieuwe vriendschappen terwijl je de wereld van de natuur verkent!

 

Vormingen voor (nieuwe) klasgidsen

Meld je aan voor een van onze geplande vormingen en laat je avontuur beginnen:

Deze vormingen zijn gratis voor leden, niet-leden betalen 7 euro per vorming. Lid worden voor 7 euro per jaar? Dat kan hier.

 

Heb je interesse, wil je inschrijven of wil je graag meer info?

Vraag meer informatie door je gegevens en telefoonnummer te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Laura neemt graag contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Doe mee en laat de natuuravonturen beginnen!

 

Achtergrondinformatie voor gidsen

 

 

Opleiding determineren water- en bodemdiertjes

24 april - 9 tot 11.30 uur - Dommelhuis Peer

klas poel

Tijdens de schoolactiviteiten van Werkgroep Isis vzw gaan we samen met de kinderen zoek naar diertjes. Maar hoe determineer je de diertjes die je tegenkomt? Welke soorten insecten zijn er? Waar hoort de regenworm bij? Hoe maak je een onderscheid tussen de spinachtigen? Is het een waterspin of een gewone spin?

Samen met ervaren gidsen overlopen we eerst de bouw van de dieren en nemen we daarna de zoekkaarten erbij. Stap voor stap leren we determineren zodat we het tijdens de activiteiten ook samen met de kinderen kunnen doen.

 

Opleiding tot klasgids 'Vegers voor vlinders'

8 september  - 9 tot 12 uur - Peer

klas poel

Aan de hand van story telling en natuuropdrachten krijgen leerlingen tijdens deze activiteit nieuwe kennis én maken ze emotionele verbinding met de heidebiotoop en zijn bewoners.

Enkele doelstellingen die aan bod komen: de biotoop en het ontstaan van de heide, hoe kunnen we de heide in stand houden,... De kinderen leren nadenken over natuurbeheer, duurzaamheid, biodiversiteit.

Je krijgt praktische handvatten om deze activiteit te begeleiden met de materialen uit het lespakket.  

 

Opleiding tot klasgids 'Beleef het bos'

17 september  - 9 tot 11.30 uur - Pijnven Eksel

klas poel

Tijdens deze opleiding leer je een interactieve activiteit begeleiden waarin leerlingen ontdekken hoe de natuur haar afval recycleert, waarom open ruimte waardevol is, hoe we zelf kunnen consuminderen en piraminderen,... Met leuke opdrachten leren kinderen over de afvalkringloop, ecosysteemdiensten en het belang van alle levende wezens. 

Je krijgt praktische handvatten om deze activiteit te begeleiden met de materialen uit het lespakket.  

 

Opleiding tot klasgids 'Het bos door de ogen van'

25 september  - 9 tot 12 uur - locatie nog niet gekend

klas poel

Tijdens deze opleiding leer je hoe je kinderen op een speelse manier het bos laat ontdekken. Via opdrachten nemen ze de rol aan van verschillende bosbewoners en betrokkenen, zoals een boom, een pissebed of een boswachter. Zo ervaren ze het bos vanuit diverse perspectieven en ontdekken ze de samenhang tussen natuur en mens.

Je krijgt praktische handvatten om deze activiteit te begeleiden met de materialen uit het lespakket. 

 

Opleiding tot klasgids 'Houtkanten beLEVEN'

24 november  - 9 tot 12 uur - Peer

klas poel

In het eerste deel van deze activiteit ontdekken leerlingen waarom houtkanten belangrijk zijn voor biodiversiteit en hoe ze een hernieuwbare energiebron kunnen zijn. Ze leren over CO₂-opslag en het verschil met fossiele brandstoffen.

In het tweede deel steken ze zelf de handen uit de mouwen! In een mobiele bakoven verbranden ze takkenbundels en bakken ze hun eigen broodje. Terwijl het deeg rijst, ontdekken ze het traject van akker tot brood en leren ze over graansoorten en gist.

Je krijgt praktische handvatten om deze activiteit te begeleiden met de materialen uit het lespakket.