Noord-Limburgse natuur- en milieuvereniging

Dorpsstraat 8 bus 1, 3990 Peer (Grote-Brogel)

Bijenproject

Vergeet-me-nietje

Kleuters laten kennismaken met de boeiende wereld van de bijen: dat is het opzet van het educatieve project ‘Vergeet-me-nietje' dat loopt in het Kempen~Broek. Alle scholen uit de omgeving, zowel uit Nederland als uit Vlaanderen, kunnen een kist ontlenen en zo de kleuterklas omtoveren tot een levendige bijenkorf.

©TVL - Bijenproject ©TVL - milieuprijs Isis

Bijenkist

Het bijenproject voor kleuters is vernieuwend omdat het de natuurbeleving naar de klas brengt. De kist bevat een volledig uitgewerkt thema ‘bijen', ontwikkeld op maat van kleuters van de derde kleuterklas (Vlaanderen) of groep 1,2 (Nederland): leuk, spannend, leerrijk en fraai materiaal dat de kleuters uitnodigt tot een hele week speel- en leerplezier. Elke dag is er iets anders. Een prentenverhaal, de interactieve sprekende bij, het zoemlied en de bijendans, bijenpakjes om zich te verkleden, educatieve gezelschapsspelen, knutselopdrachten en een bezoek aan een imker zijn de ingrediënten van dit prachtige project op kleutermaat.

Activiteiten

In de activiteiten wordt op een evenwichtige wijze aandacht besteed aan alle ontwikkelingsgebieden bij het kind. Zowel de cognitieve, motorische als sociaal-emotionele ontwikkeling wordt aangesproken. Op die manier draagt het educatieve pakket “Vergeet-me-nietje” bij tot een brede vorming van het kind.

Kwaliteitsvol Natuuronderwijs

Het educatieve pakket “Vergeet-me-nietje” streeft naar kwaliteitsvol natuuronderwijs, aangezien het ontwikkeld is vanuit het perspectief van de Ontwikkelingsdoelen van de Vlaamse Gemeenschap en de Kerndoelen van het Nederlands Basisonderwijs. In de activiteiten zijn de verscheidene leergebieden in elkaar verweven. De horizontale samenhang tussen de verschillende leergebieden draagt bij tot een efficiënt leerproces en een degelijke ontwikkeling van het kind.

Ontwikkeling en steun

De koffers werden ontwikkeld door Werkgroep Isis vzw in samenwerking met HEG Productions, met de steun van provincie Limburg, INTERREG Programma voor de Euregio Benelux Middengebied, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en het VSB Fonds. Het project is tot mede stand gekomen dankzij de medewerking van het NMC De Yzeren Man in Weert, het Immenhof in Cranendonck, de educatieve bijenhal “Op 't Sonnis” te Houthalen-Helchteren, de bijenverenigingen De Limburgse Imkerbond vzw (L.I.B.), de Vlaamse Nederlandse Imkerfederatie (V.N.I.F.) en de hulp van heel wat vrijwilligers.